top of page

Jullie waren geweldig!

Jullie aanwezigheid, de sereniteit, het respect voor elkaar en voor de natuur heeft ons ontroerd en geraakt. Samen met jullie hebben we van deze dag een groot succes kunnen maken. 

Volg zeker onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven van toekomstige projecten en events.

Merci à tous!

Het Herent Helpt team

Fleuve des Gens La Brouck Trooz 15-05-2022 (14).jpg
Praktische informatie
Inschrijven
Deze actie steunen
Download de affiche

Rivier van mensen

Op 15.05.2022 slaan we de handen in elkaar. Bewoners, getroffenen, familie, vrienden en hulpverleners verzamelen zich rond de Vesder om samen stil te staan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van juli 2021. Samen omarmen we op een symbolische manier elkaar en de Vesder.

Inschrijven voor de mensenketting is verplicht en kan via de knop "inschrijven". Wil je hulp om je in te schrijven? Contacteer ons dan via mail. Wij helpen je graag verder.

 

Voor de organisatie van dit evenement kan Herent Helpt rekenen op de hulp van een team gepassioneerde vrijwilligers: Lieve Decraemer, Wout Deroover, Katleen Gobbin, Suzy Jansen, Carine Janssens, Régine Pousset, Pol Vandersmissen, Veerle Vanderstock en nog vele anderen.

Lieve Blanquaert stelde zich kandidaat als meter van deze actie, Philippe Gilbert en Gouden medaille winnaar Bart Swings nemen de rol van peter ter harte. 

Lieve Blanckaert.jpg

“De ramp in de Vesdervallei is niet te overzien maar wat nog veel erger is dat we er vandaag nog amper naar omzien. Ondanks alle beloftes van onze regeringsleiders is het een zenuwslopend traag proces voor de mensen daar.

 
Ik zag het met mijn eigen ogen en iedereen die het ziet beseft hoe dramatisch de gevolgen zijn van dat alles verwoestende water. Laat ons samen komen om hen te steunen. Het is een kleine moeite maar voor duizenden slachtoffers enorm belangrijk”

— Lieve Blancquaert, meter

Philippe Gilbert.jpg

De catastrofale overstromingen van juli jongstleden in de valleien van de Maas en de Vesder en elders in Europa hebben mij diep getroffen, niet in het minst omdat ook mijn geboortestreek Aywaille/Remouchamps zwaar getroffen werd. Terwijl ik deelnam aan de Ronde van Frankrijk, vochten de mensen in de getroffen gebieden een heel andere, moeilijke strijd en werden we opnieuw herinnerd aan de vernietigende kracht van de natuur. Mijn gedachten zijn vaak bij de slachtoffers van de ramp geweest en ik steun hen van ganser harte. Door ook initiatieven als deze te steunen, wil ik mijn steentje bij te dragen tot een spoedig herstel van de schade en hoop ik de blijvende aandacht van politici en het grote publiek te vestigen op dit betreurenswaardige feit.

— Philippe Gilbert, peter

Het verhaal

 

Op 14 juli 2021 gebeurde iets onvoorstelbaar. Na hevige regenval overstroomde de Vesder en verschillende dorpen in Wallonië kwamen onder water te staan. De beelden via de media spraken voor zich. Het was niet zomaar een overstroming... 41 landgenoten lieten het leven, kinderen en ouders werden van elkaar gescheiden, mensen brachten dagen door op het dak van hun huis, mensen hun thuis werd verwoest waardoor ze aangewezen waren op noodopvang,....

Deze nationaal erkende ramp ontketende meteen een stortvloed aan hulpverleningsacties. Vanuit Vlaanderen en het buitenland werden goederen en geld ingezameld, hielpen vrijwilligers mee om huizen terug op te bouwen en waren er clean-up acties voor de opruim van de Vesdervallei. 

Acht maanden later...

Acht maanden na de ramp zijn vrijwilligers uit alle uithoeken van het land nog steeds actief in de Vesdervallei. Vaak zijn zij het enige lichtpuntje voor de getroffen inwoners, die al hun vertrouwen in de regering verloren zijn. Want waar zijn zij?

Nog steeds wachten mensen op een degelijke vergoeding voor hun verlies. Nog steeds zijn er mensen die geen warme maaltijd per dag hebben. Nog steeds zijn er mensen die moeten overwinteren zonder verwarming. Nog steeds zijn er mensen die zich afvragen wanneer ze terug menswaardig kunnen leven. Steeds meer zijn er mensen die de hoop verliezen...

Daarom...

Slaan we de handen in elkaar. Om te laten zien dat onze steun er nog steeds is. Om te laten voelen dat we hen niet in de steek laten. Om 'onze' Vesder en de natuur opnieuw te omarmen. Om een teken te geven.... regering, waar zijn jullie? 

Logo RVM.png
IMG_7144.jpeg
bottom of page